Hopp til hovedinnhold

Podekurs (Fulltegnet)

Poding av sortsegne epletrær og er den mest vanlige måten å framdyrke nye epletrær på i dag. Poding er en formeringsmetode der podekvist og en grunnstamme fra en beslektet plante forenes til å vokse sammen og gro videre som en helhet. På dette kurset skal du få lære hvordan dette gjøres, med god veiledning og mye praksis.

Vi har podekvist fra flere forskjellige eplesorter fra trærne i vår historiske frukthage på Gartneriet og kraftigvoksense grunnstamme å pode på. Det er også mulig å ta med egen podekvist fra et epletre du ønsker å bevare, som du kan pode på grunnstammer vi har på kurset.

Olav Arnar Bø er en erfaren vestlandsbonde og er vår kursholder denne dagen. Han lærer oss hvordan vi kan pode kvist fra en eplesort på en grunnstamme, og ulike metoder for poding. Grunnstammens oppgave er å bidra til treets vekst og utvikling og å feste det til bakken.

Det vil bli lagt god vekt på praktisk øving, så det kan være lurt å ta med egen podekniv eller lommekniv. Vi har også podekniver til salgs i butikken vår. Kle deg etter forholdene, ettersom deler av kurset vil befinne seg utendørs.

Det blir servert enkel lunsj og varm drikke iløpet av dagen fra Gartneriet Spiseri.


Program:
Teoretisk innføring i podekunsten
Sortene vi har tilgjengelig
Øvelser i å bruke kniv og lage snitt
Poding med kvist på grunnstamme
Stell av det nye treet

Kursleder: 
Olav Arnar Bø, bonde i Vik i Sogn.

Tidspunkt:
Lørdag 16. mars
kl 1000 til kl 1500

Sted: 
Gartneriet Bygdø Kongsgård

Pris:
kr 850,- inkl lunsj kaffe/te
De poda epletrærne kan kjøpes for 200,- stk.
Bindende påmelding
Maks antall: 25 pesoner

Påmelding og betaling

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1