Hopp til hovedinnhold

Voksenomvisning

Ta med kollegaer, seniorgruppen eller venneflokken på en omvisning på Bygdø Kongsgård. Vi ønsker velkommen inn til lysere morgener med liv og røre i fjøs og stall!

På Bygdø Kongsgård har vi produsert mat i over tusen år – fra da katolske munker brukte det som matforråd til Klosteret sitt på Hovedøya. Gjennom historien har det vært eid av vekselvis kirke eller kongehus – det har til og med vært gitt i morgengave. Vi forteller historien bak flere av de historiske bygningene våre.

Dagens drift er økologisk og nå er det Norsk Folkemuseum som bemanner gården. Vi har 17 ansatte, mange bor på området og dette gir et spesielt miljø det er givende å oppleve. Gården produserer 8 tonn kjøtt og 400000 liter melk i året.

Klimamål – vår kurase er en vellykket kombinasjonsku som er god på å produsere både melk og kjøtt. Klimautslippet på norsk produksjon av melk og kjøtt er bare halvparten av snittet internasjonalt, også fordi vi baserer så mye av produksjonen på lokalt produsert gress.

Du kan se Norsk Rødt Fe-kuene melke seg selv i mjølkeroboten og klappe de skjønne kalvene. Det er viktig for dyrevelferd og trygt og trivelig arbeidsmiljø at vi velger dyrene med best gemytt å avle videre på. 

Tross høy mekaniseringsgrad er det å være bonde et omsorgsyrke og det er til enhver tid to faste ansatte som etterser behov til om lag 100 storfe med smått og stort.

I stallen det noen få eksemplarer av de vanlige norske husdyrene. De drektige Gammelnorske spælsøyene er, rundt påske, en måned etter klipping, klare for lammingen, vårens vakreste eventyr.

Trønderkaninen, en tidligere viktig kilde til kjøtt og pelsverk har tidvis ungekull.

Grisen er en viktig matkilde for mange, vi fokuserer på dens rolle i kultur og mathistorien og det er overraskende for mange se hvor reinslig grisen egentlig er. Langt bedre enn sitt rykte.

På Gartneriet er det et økologisk gullmerket kjøkken som baserer seg på lokale råvarer fra gården. De holder helgeåpent gjennom vinteren og med utvidet tilbud i sommerhalvåret. Rohdeløkken er åpen i sommersesongen og Norsk Folkemuseums Arkadia er åpent året rundt.

Praktisk info

  • Omvisningen tar ca 45 minutter.
  • Vi tar imot besøk mandag til fredag:
    • 09.30 – 10.15
    • 10.30 – 11.15
    • 11.30 – 12.15
  • Oppmøte utenfor det store melkefjøset i Bygdøyveien 42. Gratis parkering 
  • Det er dessverre ikke mulig å ta med hund på omvisning.
  • Alle besøkende må oppholdt seg i Norge de siste 48 timene, grunnet smittevernregler.

Pris og booking

  • 160,- pr voksen som deltar, guide og bussjåfør går gratis
  • Vi kan ta imot grupper på inntil 50 personer.
  • Oppgi fakturaadresse ved bestilling

Avbestilling

Ved avbestilling mindre enn en uke før booket omvisning faktureres 50% av billett/omvisningsgebyr.

Alle omvisninger må bookes på forhånd.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2