Hopp til hovedinnhold

2025 på Bygdø Kongsgård

Velkommen til et nytt år på Bygdø Kongsgård! Vi formidler urbant og historisk landbruk for både barn og voksne, og i 2025 kan du være med på mange ulike kurs og arrangementer.

Vinter

Vinter i fjøs og stall – januar, februar, mars

Vi har 50 kuer av rasen Norsk Rødt Fe og helårskalving. De produserer 400 000 liter økologisk kjøtt og 8 tonn kjøtt i året. På vinterstid er dyra inne og vi steller godt med dem og forer med egenprodusert økologisk gress. Det er klauvskjæring, klipping av halehår og pels, og fokus på god helse. Ponniene er ute hver dag og søyene klippes en måned før lamming. Hønsene verper, grisene koser seg i bingen sin og kanskje har kaninen fått unger. Mulig å grille i bålpanne med medbrakt kull etc.

Pilfletteverksted på Gartneriet

10. – 11. januar: Pilefletteverksted på Gartneriet

Velkommen til pilfletteverksted med Gartneriet på Bygdø Kongsgård! Her vil du lære deg grunnprinsippene i pilefletting og lage din første pileflettekurv!

NB: Fulltegnet

Kurs i druebeskjæring på Gartneriet

30. januar: Kurs i druebeskjæring

Interessert i drueplanter? Ønsker du å lære om stell og beskjæring? Planlegger du å anlegge drueplanter i hagen eller i drivhuset hjemme? Dette kurset er for deg. Velkommen til kurs i vinterbeskjæring av druer!

NB: Fulltegnet

Fermenteringskurs på Gartneriet

13. februar: Fermenteringskurs

Er du interessert i å lære mer om fermentering? På dette kurset får du en introduksjon til grunnleggende teknikker og teori som gjør at du kan lykkes med fermentering på eget kjøkken.

17. til 21. februar: Vintermorgen i fjøs og stall

Vi ønsker velkommen inn til lysere morgener med liv og røre i fjøs og stall. Du kan se Norsk Rødt Fe - kuene melke seg selv i melkeroboten, klappe de skjønne kalvene og lære forskjellen på okse og kvigekalver.

I stallen står de drektige gammelnorske spælsøyene, og en måned etter klipping starter lammingen, vårens vakreste eventyr.

Trønderkaninen har fått et skjønt lite kull med unger som kan sitte på et snilt fang, og inne hos grisen får du høre rampehistorier og se hvor renslig grisen egentlig er.

Flere personer jobber i kjøkkenhagen.

25. februar: Det store kjøkkenhagekurset 2025

Det store kjøkkenhagekurset er perfekt for deg som er nysgjerrig på økologisk dyrkning og som vil lære mer om økologiske kjøkkenhager. Gjennom en dyrkesesong på Gartneriet Bygdø Kongsgård vil vi geleide deg gjennom planlegging, utforming og gjennomføring av en økologisk kjøkkenhage.

Podekurs på Gartneriet

8. mars: Podekurs 2025

Har du lyst til å lage ditt eget epletre? På dette kurset skal du få lære hvordan dette gjøres, med god veiledning og mye praksis. Bli med på podekurs med Olav Arnar Bø!

Beskjærings- og betraktningskurs på frukttrær og bærbusker

29. mars: Beskjærings- og betraktningskurs på frukttrær og bærbusker

Lær de grunnleggende ferdigheter du trenger for å betrakte trær og bærbusker og finne en god beskjæring som gir busker og trær ønsket form og ny vitalitet.

30. mars: Rosebeskjæringskurs

Hjertelig velkommen, kjære roseelsker, til innføringskurs i pleie og beskjæring av roser.

Lamming på Bygdø Kongsgård

Lamming – vårens vakreste eventyr i april og mai

Våre søyer av rasen Gammelnorsk Spælsau lammer rundt påsketider. Det er gripende og herlig når de skjønne lammene fødes og alt starter på nytt! Når jorda er varm nok setter vi poteter og passer på å rullere på hvor vi dyrker den så det i hvert fall går 5 år mellom hver gang vi har potet på samme stykke. Vi forbereder slått og beitesesong.

Kjøkkenhagekurs på Gartneriet

1. april: Det Lille Kjøkkenhagekurset 2025

Det lille kjøkkenhagekurset er et praktisk-orientert kurs hvor vi går igjennom de grunnleggende prinsippene i en økologisk drevet kjøkkenhage. Erfarne gartnere tar kursdeltakerne gjennom vekstsesongen i sommerhalvåret på Gartneriet Bygdø kongsgård.

14. til 16. april: Påskemorgen i fjøs og stall

Vi ønsker velkommen inn til lysere morgener med liv og røre i fjøs og stall. Du kan se Norsk Rødt Fe - kuene melke seg selv i melkeroboten, klappe de skjønne kalvene og lære forskjellen på okse og kvigekalver.

I stallen står de drektige gammelnorske spælsøyene, og en måned etter klipping starter lammingen, vårens vakreste eventyr.

Trønderkaninen har fått et skjønt lite kull med unger som kan sitte på et snilt fang, og inne hos grisen får du høre rampehistorier og se hvor renslig grisen egentlig er.

Varer i gårdsbutikken på Bygdø Kongsgård

26. april: Vår på Gartneriet

Gartneriet teamer opp med Bybi og inviterer deg til å bli med å feire susende bier og en spirende hage. Salg av kortreiste produkter og  ponnileiing for barna.

Beitesesong og slått – juni, juli og halve august

Kuer og ungdyr som ikke melker kan fraktes til beiter lengre bort fra gården. Sauene går på beite og vi følger opp at alle har mat nok, er friske og at ingen kommer seg ut av gjerdet. Ponniene slippes også på sommerbeite, når alle dyra er ute starter nedvasking av alle husdyrrom. Vi kjører ut den verdifulle møkka så plantene får god næring.

Kuslipp på Bygdø Kongsgård

11. mai: Kuslipp!

Den andre søndagen i mai er det vårt tradisjonelle Kuslipp, da er det fryd og fest og kuene starter å være ute for sommersesongen.

Frodige blomsterbed med drivhus i bakgrunnen.

14. juni: Sommer på Gartneriet

Bli med å feire susende bier og en blomstrende hage!

Innhøsting av poteter på Gartneriet ved Bygdø Kongsgård

Innhøsting – andre halvdel august, september og halve oktober

Gjennom sommeren berger vi 2 – 3 slåtter med gras så vi har nok egenprodusert mat til husdyra våre. Gjødsla kjøres ut, og de jordene vi beiter på pusses med beitepusser så vi får bukt med ugraset dyra ikke vil ha. Potetene taes opp og blir med hjem eller brukes av det gullmerkede økologiske kjøkkenet på Gartneriet. Vi har ulike nyttevekster som besøkende kjenner igjen og kan smake på. Vi bruker og samdyrkingsprinsippet og har blomster innimellom grønnsakene for å spare dem for insektangrep.

Sommerbeskjæring av frukttrær- og busker

9. august: Sommerbeskjæring av frukttrær- og busker

Frukttrær beskjæres til forskjellige årstider, og i dette kurset vil du lære om fordelen med sommerbeskjæring, med spesielt fokus på steinfrukttrær. Velkommen til sommer-beskjæringskurs!

Bukettkurs med Gartneriets økologiske blomster og ville vekster

14. august eller 4. september: Bukettkurs med Gartneriets økologiske blomster og ville vekster

Lær å lage din unike blomsterbukett på økologiske blomster!

 

Bildet viser kjøkkenhagen som er en del av selvplukk på Gartneriet.

21. september: Innhøstingsdag på Gartneriet

Bli med på selvplukk i kjøkkenhagen og finn økologiske, ureiste matskatter! Ponnileiing for barna.

Vinter på Bygdø Kongsgård i Oslo

Forvinter og førjul – Andre halvdel oktober, november og desember

Det lyser fra fjøs og stall i mørketida og inne hos dyra er det lunt og godt. Vi har valgt ut de søyer og kyr som er gode nok til å avle videre på og satt disse inn for vinteren.
Juleneket er oppe til småfuglene. En kan senke skuldrene og se fram til en roligere stund med fortellinger om den magiske juletida og fjøsnissen.

Jul på Gartneriet

29. november: Jul på Gartneriet

Velkommen til årets hyggelige julemarked på Gartneriet! Her blir det mye spennende å smake på fra Bygdø Kongsgård og bigårdens produkter, og vi gir informasjon om aktiviteter på Gartneriet fremover.

En bred grusvei gjennom skogen.

Kongeskogen og Dronningberget

I samarbeid med Naturvernforbundet har vi utviklet natur- og kulturkart, og tilbyr turer gjennom hele året. Vi ser etter dyrespor og lærer om tresorter og hva skogen gir oss. Bålbrenning i sesong. For mer informasjon: Besøksgård – Bygdø Kongsgård

Barn rir på tur.

Rideskolen på Bygdø Kongsgård: Ridekurs i 2025

KNØTTEKURS

  • Dette kurset egner seg best for barn fra 3 – 6/7 år. For å begynne på dette kurset trenger barnet ingen rideerfaring.

NYBEGYNNER BANE

  • Dette kurset egner seg best for barn fra 7 – 16 år. Det må alltid være med en ledsager som kan leie hesten om nødvendig.

TURRIDNING

  • Dette kurset egner seg best for barn fra 5 – 12 år. Det må alltid være med en ledsager som kan leie hesten på tur.

LITT ØVET / ØVET  KURS

  • Dette kurset egner seg best for barn fra 7 – 16 år. For å begynne på dette kurset bør barnet ha noe rideerfaring og kunne skritte og trave alene på sporet.

SPRANGKURS

  • Dette er en introduksjon til sprang hvor man fokuserer på trygghet, flyt og sits. På noen ridetimer hopper vi en enkel bane. Alle ryttere som deltar må i tillegg minst ri en dressurtime i uken. Man må være forberedt på å ri den hesten man er satt opp på.

VOKSENKURS

  • Vi tilbyr voksenopplæring opp til nivå LA dressur. For å delta på dette kurset må man kunne skritte og trave alene på sporet. Helst også ha erfaring med galopp.

PRIVATUNDERVISNING

  • Vi tilbyr privatundervisning og Dropin til barn og voksne opp til nivå LA dressur. Så langt det lar seg gjøre i forhold til kapasitet på hester, tilbyr vi også privatundervisning på ettermiddag før eller etter de ordinære ridetimene.

 

Besøk Rideskolen på Bygdø Kongsgård sine sider for utfyllende informasjon:

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2