Vinter i fjøs og stall – januar, februar, mars
Vi har 50 kuer av rasen Norsk Rødt Fe og helårskalving. De produserer 400 000 liter økologisk melk og 8 tonn kjøtt i året. På vinterstid er dyra inne og vi steller godt med dem og forer med egenprodusert økologisk gress. Det er klauvskjæring, klipping av halehår og pels, og fokus på god helse. Ponniene er ute hver dag og søyene klippes en måned før lamming. Hønsene verper, grisene koser seg i bingen sin og kanskje har kaninen fått unger.
Lamming – vårens vakreste eventyr i april og mai
Våre søyer av rasen Gammelnorsk Spælsau lammer rundt påsketider. Det er gripende og herlig når de skjønne lammene fødes og alt starter på nytt! Når jorda er varm nok setter vi poteter og passer på å rullere på hvor vi dyrker den så det i hvert fall går 5 år mellom hver gang vi har potet på samme stykke. Vi forbereder slått og beitesesong.
Beitesesong og slått – juni, juli og halve august
Kuer og ungdyr som ikke melker kan fraktes til beiter lengre bort fra gården. Sauene går på beite og vi følger opp at alle har mat nok, er friske og at ingen kommer seg ut av gjerdet. Ponniene slippes også på sommerbeite, når alle dyra er ute starter nedvasking av alle husdyrrom. Vi kjører ut den verdifulle møkka så plantene får god næring.
Innhøsting – andre halvdel august, september og halve oktober
Gjennom sommeren berger vi 2 – 3 slåtter med gras så vi har nok egenprodusert mat til husdyra våre. Gjødsla kjøres ut, og de jordene vi beiter på pusses med beitepusser så vi får bukt med ugraset dyra ikke vil ha. Potetene taes opp og blir med hjem eller brukes av det gullmerkede økologiske kjøkkenet på Gartneriet. Vi har ulike nyttevekster som besøkende kjenner igjen og kan smake på. Vi bruker og samdyrkingsprinsippet og har blomster innimellom grønnsakene for å spare dem for insektangrep.
Forvinter og førjul – Andre halvdel oktober, november og desember
Det lyser fra fjøs og stall i mørketida og inne hos dyra er det lunt og godt. Vi har valgt ut de søyer og kyr som er gode nok til å avle videre på og satt disse inn for vinteren.
Juleneket er oppe til småfuglene. En kan senke skuldrene og se fram til en roligere stund med fortellinger om den magiske juletida og fjøsnissen.