Hopp til hovedinnhold

Dronningberget

Bygdøy er et gammelt og populært utfartssted for Oslos innbyggere. På 1800-tallet var Dronningberget en av perlene i folkeparken på Bygdøy.

Dronningberget het tidligere Lindehagen etter lindeskogen som preger kollen. I 1825 besøkte dronning Desideria Ladegaardsøen, dagens Bygdøy. Hun ble betatt av utsikten fra Lindehagen og sørget for at det ble anlagt flere stier på kollen. Siden har stedet båret navnet Dronningberget.

  • En bred grusvei gjennom skogen.
    1/1

Allerede mens de danske stattholderne holdt til på Ladegaardsøens Hovedgaard ble spaserstier anlagt i området. Siden 1600-tallet har det vært omfattende arbeider med å anlegge forskjellige parker på Bygdøy i tråd med tidenes vekslende smak.

Stortinget vedtok i 1836 å selge Ladegaardsøens Hovedgaard på offentlig auksjon og det var kong Carl Johan som kjøpte stedet. Kongens mål var å skaffe byens innbyggere en offentlig "spasergang". Carl Johan brakte med seg kontinentale storbyerfaringer med folkeparker til Norden. Han ønsket å anlegge en folkepark for innbyggerne i Christiania, slik Stockholmerne hadde på Djurgården.

Ideen med folkeparker var å skaffe bybefolkningen muligheten for frisk luft og vakre omgivelser, i en tid med økende problemer knyttet til urbanisering, industrialisering og forurensing. Folkeparkene skulle også bidra til de besøkendes dannelse.

En omfattende plan for utvikling og opparbeiding av folkeparken på Bygdøy ble satt i gang. Siden har området vært parkmessig skjøttet med vekslende intensitet. Dronningberget har vært et populært utfartssted på Bygdøy, da det var flere enn dronning Desideria som satte pris på utsikten og det vakre landskapet. På midten av 1800-tallet fikk Dronningberget flere severdigheter, som Wedelmonumentet og Sæterhytten, i tillegg til de etablerte stiene og utsiktspunktene.

Naturen på Dronningberget er unik og inneholder en rekke sjeldne arter, hvor flere er oppført på den såkalte ”Rødlisten” over utrydningstruede arter. På 1900-tallet har vegetasjonen på Bygdøy sjelden vært pleiet etter de opprinnelige planene. Gjenngroing med kratt og oppslag ble resultatet, og området fikk fort karakter av uberørt natur. 

I 2007 ble området oppgradert av Statsbygg og Norsk Folkemuseum i samarbeid med Riksantikvaren, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Institutt for landskapsplanlegging ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Restaureringen var regjeringens gave til kongeparets 70-årsdager i 2007.

Parken er gjenskapt ved blant annet oppgradering av stiene på Dronningberget. Deler av terrenget er tynnet for vegetasjon og det er laget utsiktsplasser med benker på utvalgte steder.

Les mer om Folkeparken her.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2